torstai 15. elokuuta 2013

"Lukea kuin piru Raamattua"

En tiedä kuinka paljon itse liikutte internetsin ihmeellisessä maailmassa, mutta itse vietän siellä toisinaan vähän liikaakin aikaa. Ja etenkin erilaisilla viihdesivustoilla, kuten Riemurasia tai FunnyJunk. No siellä aina silloin tällöin tulee vastaan erilaisia "postauksia" Raamatusta, yleensä niin että ensin joku on heittänyt jonkun lainauksen siihen, jonka toinen sitten "älykkäästi" kumoaa Raamatusta ottamallaan toisella kohdalla.

Ja nyt erästä taistelutoveriani lainatakseni, minnuu ärsyttää tämä tälläinen. En ole täysin varma, ärsyttääkö minua enemmän se että ihmiset käyttävät Raamattua näin väärin vai se että kuinka yksinkertaisia ne alkuperäiset kirjoittajat ovat olleet. Mahdollistahan sekin on että ne ovat vain editoituja näyttämään sellaisilta, mutta kukapa sitä tietää. Ja en nyt väitä olevani mikään järjen jättiläinen itsekkään, saati sitten teologi, mutta silti sellainen perustietämys Raamatusta kannattaisi omata.

No ajattelin tässä nyt kuitenkin käydä läpi pari yleisimmin käytettyä "vasta-argumenttia" mitkä Raamatusta löytyy.

1. Mooseksen lait

Näistä nyt useimmiten kuulee ja näkee. Yleisimmin käytetyt on yleensä nämä kivittämisiä koskevat lait.

Tämä on loppujenlopuksi varsin peruskauraa ja helppo kumota. Tuohon aikaan ihmiset olivat kaikki syntisiä, ja synnistä täytyi maksaa, joko hengellään tai uhrilla. Eli sen sijaan että sinut kivitettäisiin hengiltä, voit uhrata jonkun eläimen (joka sekin oli hyvin tarkasti määritelty että mikä kelpasi), joka tavallaan kuolee puolestasi. Näin siis toimittiin ennen Jeesuksen ristinkuolemaan.

Jeesus toimi lopullisena uhrina, sovittaen koko maailman synnit. Se ei siltikään tarkoita sitä että voisimme elää täällä miten tahdomme. Siksi meillä on lait. Maissa omansa sekä joitain maailman laajuisia lakeja. Kuolemanrangaistukset ovat esimerkiksi jo lähes kokonaan kitkeytyneet pois maailmasta niiden epäinhimillisyyden takia.

Vaikka uskossa olevia kuinka sanotaan vanhanaikaisiksi, se ei siltikään tarkoita sitä että elämme kaikkea Raamatussa sanottua pilkulleen. Esimerkiksi jos nyt joku vaikka olisikin homo, emme me lähde etsimään sopivan kokoisia kiviä ja neuvomaan toisillemme parhaita heittotaktiikoita. Ei, me saatamme korkeintaan sanoa sanasen, ja rukoilla tämän puolesta.

2. Paavalin kirjeet

Paavali on tunnettu siitä että hän oli kiivas mies. Ensin kiivas Jeesuksen seuraajien vainoa, sen jälkeen kiivas Jeesuksen seuraaja. Mies joka toimi ennen kuin ehkä aina ajatteli asiansa loppuun asti.

Kirjeet sisältävät joitain kohtia joissa annetaan varsin radikaaleja ohjeita. Kirjeethän ovat kirjoitettu siis Kristuksen ylösnousemuksen jälkeen, joten näihin ei voida soveltaa täysin samaa proseduuria kuin aikaisemmassa tapauksessa. Mutta jälleen, kun luetaan pirun lailla Raamattua, jää aina jotain huomaamatta.

Kirjeet nimittäin muuten sisältävät paljon nimenomaan nykypäiväänkin sopivia elämänohjeita. Ja jos kirjeitä lukee kokonaisuutena huomaa, että loppujen lopuksi siellä puhutaan paljon enemmän Jumalan armosta kuin synneistä rangaitsemisesta.


Jos olisin oikein viitseliäs, niin jatkaisin vielä kirjoittamista, mutta kello on jo huomisen puolella, joten taidan jättää tähän. Siinä nyt kuitenkin minun lyhyt avautumiseni tästä ah niin rasittavasta ihmisten tavasta. Antakaa toisten uskoa rauhassa, siitä tarvitse kenellekkään lähteä kuittailemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti