tiistai 13. elokuuta 2013

Pienet aihealueet on kivoja: Erilaiset ihmiset

Juh elikkäs... ihan tällaisella pikku aiheella ajattelin aloittaa.

Aina silloin tällöin sattuu törmäämään ihmisiin, jotka eivät kerta kaikkiaan voi käsittää että ihmiset ovat toisenlaisia. Itselleni ihmisten erillaisuus on täysin normaalia, kuten myös toisten ajatusmallien arvostaminen. Olen 12 vuotiaasta asti ollut aktiivisesti mukana kaikenlaisessa kansainvälisessä toiminnassa, ja siellä kyllä oppii kuinka erilaisia ihmiset voivat olla.

No esimerkiksi silloin kun olin 12, olin Ruotsissa CISV:n (Children's International Summer Village, googlatkaa jos tarvitsette lisätietoa) kansainvälisellä 3 viikon pituisella leirillä. Lapsia oli kustakin maasta 4, 2 poikaa ja 2 tyttöä, 1 täysi-ikäinen johtaja sekä satunnainen määrä apuohjaajia. CISV on täysin poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton järjestö. Leirillä pidimme hauskaa toisten lasten kanssa välittämättä heidän ulkonäöstään, kulttuuristaan tai uskomuksistaan. Silloin ajattelin että kaikki tässä maailmassa ajattelevat samoin. Leiri oli yksi elämäni parhaista reissuista.

Myöhemmin, olen käynyt eri tapahtumissa joista olen löytänyt samalla tavalla ajattelevia ihmisiä. Ihmisiä, joille toisen ihmisen tausta, ulkonäkö tai uskonto ei merkitse käytännössä mitään, kunhan ihminen on hyvä tyyppi. Tällaisten ihmsten kanssa tulee helposti toimeen, sillä he ovat ennakkoluulottomia. He ensin itse tutustuvat toiseen ennen kuin tekevät mitään johtopäätöksiä minkälaisia ihmisiä he ovat.

Noh, nyt olen kaksikymppinen, armeijan käynyt ja jo jonkin verran maailmaa nähnyt nuori. Kuvitelmat siitä, että jokainen ihminen tällä maapallolla olisivat yhtä suvaitsevaisia kuin minä ovat romuttuneet jo useaan otteeseen. Siltikin aina joskus hämmästyn kuinka musta-valkoisena jotkut ihmiset näkevät maailman. Tähän voisin ottaa esimerkin tuolta varusmiespalvelus ajastani.

Olin itse juuri tulossa syömästä, ja kun pääsin tupaan huomasin että siellä oli jo aloitettu tuvan siivoaminen. Jo käytävään kuulin että tuvassa käytiin kiivasta keskustelua. Kun pääsin tupaan, ymmärsin että siellä käytiin keskustelua homoista. Itse olen puinut kyseistä aihetta aikasta monen ihmisen kanssa ja olen päätynyt sellaiseen tulokseen että kuka minä olen toista tuomitsemaan? Oikeasti, ei meistä kukaan ole niin puhdas pulmunen tällä planeetalla että voisi toista tämän seksuaalisuuden takia tuomita. Noh, tupa oli tässä vaiheessa jakautunut aikasta lailla kahtia asiassa, että ovatko homot sellaisia joiden kanssa voi jopa tulla toimeen vai sellaisia jotka vain pitäisi viedä niin sanotusti saunan taakse. Päätin kuitenkin jossain vaiheessa itsekkin liittyä keskusteluun ja jossain vaiheessa alkoi maltti hieman huveta. Sitten päätin kysyä eräältä tupalaiseltani seuraavan kysymyksen:
"Mitä sie tekisit, jos siun paras kaveris nyt soittas sulle, ja kertois olevansa homo? Muuttasko se teijän kaverisuhdetta yhtään mitenkään?"
Johon kaveri töksäyttää: "No sit se ei ois miun kaveri."
...
Olin haljeta kiukusta. Yritän ymmärtää mahdollisimman paljon ihmisten mielipiteitä ja ottaa ne suvaitsevasti vastaan mutta tuossa kohdassa meinas mennä hermot. Tai no, menikin. Miten kukaan voi oikeasti ajatella  noin mustavalkoisesti? Hylätä todennäköisesti usean vuoden ystävyyden sen perusteella että mikä on toisen seksuaalinen suuntautuminen? En vain voi käsittää sellaista ajattelutapaa. En vain voi. Myöhemmin käytiin keskustelua muistakin aiheista, mm. maahanmuuttajista ja uskomuksista. Niistä saatiin hyvinkin pitkälti samanlaisia keskusteluja.

Siirtykäämme takaisin nykypäivään. Muutin tuossa viime lauantaina (10.8.2013) uuten asuntoon, soluasunto, jossa jo siis asusti 3 asukasta. Solussa on siis 3 huonetta, mutta toisessa asuu kämppikseni lisäksi tämän tyttöystävä. Nämä kaikki 3 ovat maahanmuuttajia, yksi jostain päin Afrikkaa ja pariskunta on lähi-idästä. Yhteiselo sujuu vaivatta, vaikkei sosiaalista kanssakäymistä juuri ole. Kaikki hoitavat omat tiskinsä eikä toisten ruokiin puututa. Se että näytetään kaikki erilaisilta tai että uskotaan eri asioihin, ei niillä ole mitään merkitystä.

Summa summarum, kaikissa meissä on vikoja. Osalla niitä on enemmän, osalla vähemmän. Osalla ne ovat vakavia, osalla lievempiä. Kaikki me olemme erilaisia. Kaikilla meillä on oma mieli ja mielipiteet. Jos sinulla on ennakkoluuloja jostakin, ota asiasta selvää. Jos se on henkilö, mene tutustumaan tähän. Sillä tavalla saat itse tietää varmiten, mikä on asian oikea laita. I rest my case.

3 kommenttia:

  1. Mahtavaa hei Ville, arvostan paljon sinuu, oot upee ihminen ja siulla on ihailtava ajatusmaailma! Jään seuraamaan!:) -Ronja!

    VastaaPoista
  2. Mukava kuulla positiivista palautetta :D

    VastaaPoista
  3. Jee!! :) Innolla ootan mistä kaikesta keksit kirjottaa... :)

    VastaaPoista